The Crown neden tartışma yarattı? 5. ve 6. sezonda bizleri neler bekliyor?



Tarihi olaylar ve entrikalar dikkatimi çektiğinden favori dizilerimden biri elbette The Crown. Dizi oldukça popüler olmakla birlikte son günlerde Birleşik Krallık'ın Kültür Bakanı dahil olmak üzere pek çok kişi, dizinin bölümleri başlamadan önce ''gerçek olmadığı, kurgu olduğu'' uyarısının gelmesi gerektiğini söylüyor. İlk 3 sezonda böyle bir sorun yokken neden 4. sezon sonrası ortalığın karıştığını insan ister istemez merak ediyor. Nedenini anlamak için popülarite anketlerine bakmak yeterli olur sanıyorum.

Prenses Diana, boşanma sürecini başlatan Panorama röportajında Prens Charles'ın değil, oğlu Prens William'ın kral olmasını istediğini söylediğinden beri İngilizlerin favori anket konularından biri bu. The Crown'un yeni sezonu sonrası yapılan anketler Charles'ın 5 puan birden düştüğünü, William'ın 8 puan önde olduğunu gösteriyor. Charles'ın -kral olsa bile- saygı duyulan bir kral olması artık imkansız gibi görünüyor. Ve henüz boşanma aşamasının en olaylı kısımları yayınlanmadı bile.

4. sezonda karakterlerimizi kötü de olsa bir aile tablosu içinde bırakmıştık. 5. sezon ise bize boşanma sürecinin en sıkıntılı anlarını, Prenses Diana'nın trajik ölümünü, Prens William'ın ailesinin çalkantılı boşanma süreci ile nasıl başa çıktığını (ya da çıkamadığını) ve tahta nasıl hazırlandığını gösterecek diye düşünüyorum.

Kraliyet Ailesi'nin neden endişelendiğini anlamak için 5. ve 6. sezonda gösterilmesi olası detaylara bakalım.

Evlilik teklif ederken diz çökmek

Evlilik teklifi ederken damadın diz çökmesi geleneği senaryoda iki farklı yerde kullanıldığından önümüzdeki sezonlarda karşımıza tekrar çıkmasının muhtemel olduğunu düşünüyorum. İlk kullanımı 2. sezonda Prenses Margaret’ın evlilik teklifindeydi. 

Antony Armstrong-Jones: “Tek dizimin üstüne çökmezsem beni affeder misin?"

Prenses Margaret: "Ona evlenme teklif ederken bile prensesine boyun eğmeyecek misin?"

Bu evliliğin kötü sonlandığını söylemeye gerek yok. Diz çökme metaforunun ikinci kez kullanımı ise Charles’ın Diana’ya evlilik teklifindeydi. Charles yaptığı duygusuz evlilik teklifini telefonda annesine anlatırken Kraliçe, Ana Kraliçe, Prenses Margaret ve Prenses Anne’in ayrı ayrı verdiği ''diz çökmemiş olamazsın'' tepkisi senaryonun bakış açısını özetliyor bence. Charles'ın bu duruma bahanesi ''Galler Prensi ancak Kraliçe'ye diz çöker'' idi. İnsan elbette bu sözünü tutmasını bekliyor.

Asıl olay ise 2005'de Camilla'ya sorulan ''Prens Charles, evlilik teklifi ederken diz çöktü mü?'' sorusunda saklı. Camilla bunu ''elbette'' şeklinde cevaplamış. 6. sezonda bunu göreceğimizi sanıyorum. (Eğer senaryodan çıkarılmazsa)  Diana'ya karşı yapılmayan şeylerin, Camilla'ya yapılması biraz yürek burkmuyor değil..

Nişan Yüzüğü




Diana, nişan yüzüğünü kendisi bir katalogdan seçerken, Charles’ın Camilla’ya özel bileklik tasarladığını 4. sezonda görüp Charles’a bir tur sövmüştük zaten. Yüzüğün kendisine özel iki sahnesi olduğundan onu yeni sezonda da görmemiz bana çok olası geliyor.

Ufak bir araştırma ile Charles'ın 2005'de evlenirken Camilla'ya, Birleşik Krallık halkının çok sevdiği merhum Ana Kraliçe Elizabeth'in bir yüzüğünü vermiş olduğunu gördüm. Böyle bir sahne 6. sezonda bizlere gösterilirse Diana'nın yüzük sahnesi ile karşılaştırma şansımız olacak. Camilla'nın royal yüzüğünde gözümüz yok da Diana yüzük seçerken fiyatını düşünen Charles figürü epey sıkıntılı.

Neyse ki Prens William -eğer dizide gösterilirse- evlilik teklifinde eşine annesi Prenses Diana'nın yüzüğünü vermiş. Herhalde içimiz soğur diye düşünüyorum :)

Geyik avı




Peter Morgan, kendisine ait 2006 yapımı The Queen filmdeki ünlü “stag” sahnesini, The Crown ile tamamladı dersek sanırım hata yapmış olmayız. Helen Mirren’a Oscar kazandıran filmde boş arazide yalnız başına kalan Kraliçe, Diana’nın ölümünün ardından ilk defa duygularını serbest bırakıyordu. Ve o sırada bir geyik görüyordu. Onu kaçması için uyarıyordu. Bu geyiğin Diana'yı temsil ettiğini biliyoruz.

The Crown’da ise olaylardan çok önce, Diana’nın Kraliyet Ailesi ile tanışmasında, aynı geyik metaforunu görüyoruz. Diana, Philip ile birlikte geyik avından başarıyla döner. Geyik onun sayesinde avlanır, Diana tebrik edilir ve aileye kabul edilişinin orada başladığını görürüz. Ve onu ölüme götüren sürecin başladığını. Aynı avlanmasına yardım ettiği geyikte olduğu gibi.

The Crown’da bu metaforu yeniden göreceğimizi düşünmüyorum ama bir atıf gelmezse epey şaşıracağım.

Bu ve bunun gibi pek çok detay The Crown'ı Charles için oldukça tehlikeli yapıyor. Dizilerin toplumu etkileme gücü olduğunu biliyoruz. The Queen's Gambit sonrası satranç seti satışlarının patlaması buna bir örnek. (Ülkemizde bunu kabul etmeyen senaristler bile gördüm, o kadar dünyadan habersizler) Bu nedenle The Crown'un gelecek sezonlarının ne getireceğini merakla bekliyorum. 






 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Teşkilat - Ana karakteri yok etmek mi, yok saymak mı?

Çağlar Ertuğrul ve Deniz Baysal tekrar aynı dizide olmasın lütfen!

Teşkilat: Biraz parlayan kadın karakterlerin hazin sonu... Anlamlı hikayeler kurmak yerine mış gibi yapma hastalığı...